Jdi na obsah Jdi na menu

Co překoná pravé přátelství

12. 9. 2018

20180909_162802.jpgNázev: Exorcismus mé nejlepší kamarádky

Autor: Grady Hendrix

Překlad: Dana Konvičková

Žánr: Young Adult, Horor

Nakladatel: Jota 2018

 

Grady Hendrix je nejen americký spisovatel, ale i scénárista a novinář. I když napsal celou řadu románů a podílel se hned na několika komiksech.  Exorcismus mé nejlepší kamarádky vyšla u nás po Horrorstör jako jeho druhá kniha. Byla zařazena mezi 10 nejlepších hororových titulů na Goodreads Choice Awards.

 

 

Abby a Gretchen jsou kamarádky na život a na smrt. Jejich přátelství začalo na oslavě Abbyiných desátých narozenin a pokračuje až na střední školu do posledního ročníku. I když každá pochází z jiné společenské vrstvy, mají mezi sebou zvláštní pouto a odhodlání překonat každou překážku, co by je chtěla rozdělit.

 

Na střední škole začaly Abby a Gretchen trávit hodně času také se spolužačkami Margaret a Glee. Ony zavedly omluvenky na tělocvik z důvodu menstruace, ony byly první kamarádky ze třídy na živém koncertu, a první, které dostaly řidičák. A teď touží jako první holky z ročníku zkusit drogy. Když seženou LSD, je jejich program na Margaretinu chalupu jasný.

 

Jenže potom se to vymkne z rukou. Gretchen se ztratí v lese a její kamarádky se ji celou noc snaží hledat. Když se ráno najde, všem se uleví. Jenže od té doby je všechno špatně. Gretchen se té noci změnila, i když na první pohled vypadá naprosto v pořádku, něco se té noci stalo. Mohl ji posednout ďábel?

 

Samotná Abby už ani neví, co je pravda a co lež. Má o Gretchen strach, ale nikdo ji nevěří. Přátelství téhle nerozlučné dvojky prověří temné síly. Co bude muset Abby pro svou nejlepší kamarádku obětovat?

 

 

Exorcismus mé nejlepší kamarádky přináší úplně něco jiného, než je v Young Adult žánru zvykem. 20180909_162826.jpgUrčitě není pro slabé povahy, protože dusivá atmosféra a děsivé scény vás nenechají klidně spát. Mladším milovníkům strachu by tohle nemělo uniknout. A vy ostatní tohle ani nezkoušejte, protože ať by vás to děsilo sebevíc, tohle se nedá odložit.

 

Umístění příběhu do malého amerického městečka na přelomu let 1988 a 1989 tu má své místo a jednoznačně to patří mezi to originální na této knize.

 

Grady Hendrix napsal knihu, jaká podle mě nemá obdoby. Píše úderným návykovým surovým stylem. Postupně vybudoval výše zmiňovanou výbornou atmosféru. Ne náhodou je začátek pozvolný a prvních sedmdesát stran bez nějaké velké akce. Jenže jak příběh postupuje, teprve začíná ta správná smršt.

 

Nevím, jak to autor dělá, ale z knihy přímo sálají emoce. I když zvolil er-formu, s Abby prožíváte bezmoc, strach i naději.

 

Postavy autor vykreslil uvěřitelně. Já se s hodnou a důvěřivou Abby sžila a fandila jejímu odhodlání pomoci nejlepší kamarádce. Gretchen je záhada sama o sobě a autor s jejím charakterem skvěle pracuje. Nelze opomenout panovačnou Margaret nebo přátelskou Glee či rodiče našich nerozlučných přítelkyň.

 

Nebyla bych to já, abych neměla i nějaké výtky. Místy mě zarážela naivnost Abby a díky ní způsobené zvraty. A některé pasáže by autor mohl pokrátit.

 

V každém případě jde o místy až psychologickou originální knihu, která je založená na atmosféře, co čtenáře doslova dusí, a silných emocích. Běhal mi mráz po zádech. Děj graduje až do velkolepého finále, ač mi někdy přišlo zbytečně natahované. Konec mě potěšil, protože je doveden do posledního detailu a nemáte pocit, že takhle to teda fungovat nebude.

 

Já si knihu naprosto užila a věřím, že ač není pro každého, cílovou skupinu si najde. A na závěr je třeba zmínit krásnou obálku.

 

Za zaslání knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář