Jdi na obsah Jdi na menu

Co odhalí o střední škole Ročenka

13. 3. 2022

20220313_161258.jpgNázev: Ročenka

Autorka: Holly Bourne

Překlad: Romana Bičíková

Žánr: Young Adult, Contemporary

 

 

Kdo by nechtěl mít jako památku na střední školu stylovou ročenku? Vždyť jsou to nejlepší roky vašeho života! Jenže Paige to vidí jinak. Střední školu nenávidí. Všechny ty pomluvy, dramata, traumata, šikana… Ona tomu peklu však jen nečině přihlíží, stejně jako doma… Říká si, že je lepší nevybočovat, být „tou tichou“, než se sama stát terčem posměchu.

 

A tak utíká do bezpečí školní knihovny a čmárá na okraje stránek vypůjčených knížek slova „existuju“, protože ve skrytu duše touží být viděna a slyšena. A právě díky jedné knize se seznámí s někým, kdo jí porozumí a s jeho pomocí aspoň trochu vystoupí ze své komfortní zóny.

 

Ale dokáže Paige také najít svůj hlas a postavit se tváří v tvář zlu? Bylo by přece zatraceně potřeba, aby pravda vyšla najevo…

 

giphy.gif

 

Ročenka může na první pohled vypadat jako typická teenagorovská kniha, ale skrývá se za tím mnohem víc. Jedná se o dechberoucí příběh, kde je zachycena každodenní realita mnoha dnešních mladých lidí. Vedle problémů na střední škole autorka bravurně vykresluje i tíživé domácí prostředí hlavní hrdinky a její pocity, myšlenky a úzkosti. Komě komplikovaných vztahů, rodinných i přátelských, se v knize řeší první láska. Vztah mezi hlavními hrdiny se však vyvíjí přirozeně a pozvolna a důraz je dáván spíše na jiné dějové linky.

 

Holly Bourne opět dokazuje, že její knihy jsou skvělé čtení pro mladé čtenáře. Protože20220313_161359.jpg přesně tohle potřebujeme číst! Příběh odráží realitu, rozebírá důležitá aktuální témata. Rozhodně to není tak, že by prvoplánově hrál na city a uvrhl čtenáře do deprese. Naopak, je napsán citlivě a se žádoucím nadhledem. Nenásilně čtenářům dodává odvahy, protože „když nemáte strach, tak to není opravdová statečnost“. Hlavně se mi líbí, že kromě upozorňování na závažné problémy nabízí řešení. Ne že by to bylo čtenářům vnucováno, ale pokud jsou vnímaví, sami si to najdou mezi řádky.

 

„Ale vážně,“ řekla jsem. „Máš pravdu. Musím s tím něco dělat Musím všem říct pravdu o tom, jak to bylo…“ A v tom jsem si vzpomněla na ten pocit, když na mě ráno všichni zírali. Jak mi z toho bylo blbě. To hihňání, co mě pronásledovalo, kamkoli jsem se hnula. Nechutné poznámky, které bezpochyby padaly za mými zády. Složila jsem hlavu n kolena, moje odhodlání se vypařilo stejně rychle, jako přišlo, a já měla sto chutí schovat se do bezpečí své peřiny pasivního mlčení. „Jenže když já mám strach,“ přiznala jsem Elijahovi a natočila hlavu do strany, abych na něj viděla. „Fakt se bojím. Strašně, strašně moc.“

 

Autorka píše čtivým stylem, velmi přístupně, žádná poetičnost. Jde do hloubky, a přibližuje čtenáři postavy tak, aby se s nimi dokázal ztotožnit a pochopit jejich jednání a smýšlení. Některé pasáže jsou úsměvné a romantické, jindy naopak atmosféra houstne. Rozhodně ve mně kniha vzbudila emoce, zasáhlo mě především to, jakým způsobem se vyvíjela situace doma u hlavní hrdinky doma. Možná by na tom mohla být postavená celá kniha, přeci jenom příběhů ze střední je spousta, a toto téma mi připadá zajímavější.

 

Příběh se mi zdál místy zbytečně zdlouhavý. Myslím, že by se dal odvyprávět na méně stránkách a bylo by to ku prospěchu věci. Také se v něm objevují klasické románové prvky (viz seznámení se pomocí dopisování v knihách), které snižují realističnost příběhu a přeci jenom ho hází do jednoho pytle s ostatními YA contemporary tituly, ač v sobě má i něco jedinečného.

 

Ročenka přináší nejen dobře napsaný teenagerovský příběh, ale má i přidanou hodnotu. Mně se moc líbila a chtěla bych ji doporučit hlavně středoškolákům, ač si knihy autorky určitě může přečíst každá věková skupina. Těším se na další její knihy.

 

mega-knihy-logo.pngZa poskytnutí knihy k recenzi mnohokrát děkuji e-shopu Megaknihy.cz. 

https://www.megaknihy.cz/young-adult/3029367-rocenka.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TXpBeU9UTTJOek13TWprek5qYz0=&utm_pab=&matchtype=&network=u&device=c&creative=519865923769&keyword=&placement=&param1=&param2=&adposition=&campaignid=13001285187&adgroupid=123248554498&feeditemid=&targetid=pla-298902665943&loc_physical_ms=1003804&loc_interest_ms=&searchtype=&gclid=Cj0KCQiAybaRBhDtARIsAIEG3klV5b-8h6mCqHj17qCM66jUrj1JmD53DeBRAA5l-v932Gw-udn7eOQaAvAEEALw_wcB

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář