Jdi na obsah Jdi na menu

Červená, bílá a královsky modrá

5. 4. 2021

20210405_141638.jpgNázev: Červená, bílá a královsky modrá

Autorka: Casey McQuiston

Překlad: Renata Heitelová

Žánr: Young Adult, Contemporary

 

 

Červená, bílá a královsky modrá je prvotina autorky Casey McQuiston, která vystudovala žurnalistiku a dnes žije se svou pudlí míšenkou v New Yorku. 

 

 

Britský princ Henry a syn americké prezidentky Alex se nemohou vystát! Ani jeden z nich neví, kdy jejich vzájemná nenávist začala, ale prostě to tak je. Jenže média ani veřejnost se to samozřejmě nesmí dozvědět, protože politická diplomacie hraje v jejich životech velkou roli.

 

Nakonec jsou nuceni strávit spolu pár dní a předstírat přátelství. V té chvíli zjišťují, že mají spoustu společného a že trávit čas spolu není zas až taková otrava. Jiskření mezi nimi už nemohou dále ignorovat, a tak začnou vášnivý románek. Holt od nenávisti k lásce je to jen krůček.

 

Ovšem pohybují se na tenkém ledě. Kdyby se jejich přísně utajovaný vztah provalil, mohlo by to znamenat katastrofu pro prezidentskou kampaň i vztahy obou zemí. Vlastně by to obrátilo vzhůru nohama úplně všechno…

 

466ed4cc9c980c1e710a3f6fbc538f7e.jpg

 

V této knize najdete přesně to, co slibuje roztomilá růžová obálka a anotace – nenáročná kniha, která se zabývá LGBT+ tématikou a politikou, je velmi současná a protkaná popkulturními odkazy a humorem.

 

I mně to znělo jako můj šálek kávy, ale bohužel opak je pravdou a kniha se mi netrefila do vkusu. (Ve svých recenzích jsem vždy upřímná, takže ač nerada, musím tuto knihu zkritizovat.) Zkrátka mě většinu času nebavila. Podle mě je nepropracovaná. Místy bych ji označila za fanfikci. Na tom samozřejmě není nic špatného, ale očekávala jsem něco víc. 

 

Hate-love vztah mezi dvěma kluky, kteří ovšem nejsou nějací obyčejní teenageři, ale britský následník trůnu a syn americké prezidentky, to je velmi originální a důležité téma. To jednoznačně zachraňuje můj dojem z celé knihy. Díky tomu mohu říct, že má přidanou hodnotu.

 

Jako další kámen úrazu vnímám délku knihy. Více než 400 stránek je prostě moc. Některé scény se vyloženě opakovaly. Popisů prostředí a pocitů je také nadbytek. Myslím, že zkrácení by knize prospělo. Navíc kapitoly jsou poměrně dlouhé, i kvůli tomu kniha neodsýpá.

 

Autorka se nebála vulgarismů a sexuálních scén, takže pokud vám toto vadí, po knize nesahejte. Já jsem s erotikou neměla problém, ale vulgarismy mi v knihách vadí.

 

Klasická forma textu se střídá s e-maily a textovkami. To mi připadá fajn. Dodává to knize na originalitě.

 

I když mě to mrzí, z knihy jsem zklamaná. Námět je super, jenže zpracování pokulhává. Nesedl mi styl psaní, což je samozřejmě u oddechovek to nejdůležitější, a do čtení jsem se musela nutit. Naštěstí dojmy z knih jsou subjektivní, takže pokud vás kniha láká, nenechte se odradit. Vím, že má spoustu fanoušků. Možná budete jedním z nich.

 

Za poskytnutí knihy k recenzi mnohokrát děkuji e-shopu Megaknihy.cz. 

https://www.megaknihy.cz/spolecenske/571584-cervena-bila-a-kralovsky-modra.html

stazeny-soubor.png

 

Zdroj obrázku: https://i.pinimg.com/236x/46/6e/d4/466ed4cc9c980c1e710a3f6fbc538f7e.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář